Aktivnosti Učeničkog parlamenta


Na poziv Učeničkog parlamenta, bivši učenik Gimnazije Kotor, Ivan-Roman Reichel održao je zainteresovanim učenicima prvog razreda prezentaciju na temu „5 koraka za dobijanje stipendije“. Prisutna je bila i profesorica engleskog jezika, Maja Nikolić.

Ivan-Roman je prvi razred završio u Gimnaziji Kotor, a svoje dalje školovanje nastavlja u Velikoj Britaniji. Prošle godine bio je jedini učenik iz naše škole koji je dobio HMC stipendiju.

U svojoj prezentaciji, koju je održao na engleskom jeziku, istakao je koji su to bitni koraci za uspjeh u dobijanju stipendije. Potrebno je biti iskren i uporan, i odabrati školu čiji program najviše odgovara interesovanjima učenika. Takođe, opisao je i kakav je školski život u Britaniji. Njegova škola je takozvana „boarding school“, što znači da su u krugu škole učenici i smješteni. Oni su iz raznih krajeva svijeta: Crne Gore, Britanije, Kine, Italije, Rusije itd. Zato se pohađanjem škole u Britaniji mogu upoznati i druge kulture. Ono što je najveća razlika u odnosu na školski sistem u našoj državi je činjenica da je na učeniku odgovornost kada će i koliko učiti. Škola je tu da im omogući pristup najsavremenijim nastavnim sredstvima a nastavnici da im prenesu znanje i motivišu ih da se usavršavaju i istražuju dalje, međutim ocjene dobijaju tek nakon završnih ispita na kraju školske godine.

Bilo je vrlo interesantno čuti nešto o ovoj temi iz perspektive učenika koji pohađa školu u drugoj državi.

Zahvaljujemo se Romanu koji je izdvojio svoje vrijeme da održi prezentaciju, a nadamo se i da će još naših učenika podijeliti ovakva iskustva.

Kotor, 28.10.2022.


Leave a Reply

Your email address will not be published.