„Dobrotske pjesmarice“ predstavljene na času Crnogorskog – srpskog, bosanskog jezika i književnosti


U okviru projekta „Barok u Boki“, u srijedu, 19. oktobra 2022. godine, učenici II-1, II-3 i profesorica Ljiljana Odža ugostili su bivšu učenicu naše škole, sada već mr književnosti Aleksandru Tomović, autorku knjige „Dobrotske pjesmarice“.

Urednica programa za mlade u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ Kotor, upoznala je prisutne učenike sa vremenom i osnovnim odlikama epohe baroka u Boki. Pritom, treba naglasiti da nastavni program za drugi razred obuhvata proučavanje baroka u evropskoj i dubrovačkoj književnosti, pri čemu djela koja su nastajala na našim prostorima često ostaju zanemarena.

Upravo u okviru održanog predavanja, učenicima je barok približen iz perspektive načina življenja u Dobroti, koja je 1717. godine dobila status pomorskog naselja. Djelo „Dobrotske pjesmarice“ ne predstavlja samo istraživački rad koji objedinjuje po prvi put objavljene pjesme Marka B. Ivanovića i Pava B. Kamenarovića, već ujedno čine svjedočanstvo vremena i života u Dobroti.

Kroz poeziju dobrotskih moreplovaca u periodu od XVII do XIX vijeka otkrivaju se raznovrsne teme, počev od rastanka, nostalgije, sjećanja na voljenu ženu i porodicu, preko ljubavi prema rodu i crkvi, pa sve do stradanja ljudskog roda i prezira ljudske prolaznosti. Po tome se da zaključiti da pomenuta djela po tematici ne odskaču od interesovanja vodećih baroknih umjetnika, ali činjenica je da vremenski svakako kasne za njima. Štaviše, posebnu draž pjesmaricama daje upotreba narodnog jezika na kojem su nastale, a kojeg karakterišu epski deseterac i osmerac i naravno primjena brojih romanizama i lokalizama.

Na kraju, vrijedi istaći i to da Dobrota u svojoj poeziji uspijeva da pomiri tradicionalno i moderno, u čemu se ogleda njen socijalni i kulturološki napredak. Uz već navedeno, za čas pripremljenom prezentacijom, autorka nam je približila i neke od dobrotskih baroknih građevina, kraj kojih svakodnevno prolazimo, i ne znajući iz kog perioda  datiraju.

Dobro osmišljen čas  o baroknoj poeziji u našem kraju, podstakao nas je na razmišljanje o životu pomoraca u prošlosti, o važnosti koju su pridavali učenosti i pismenosti, kao i očuvanju tradicije. Vrijeme u kojem živimo, nažalost, često nam otkriva drugačiji odnos ljudi prema kulturnom nasljeđu, ali sačuvana djela i građevine nas podsjećaju čemu treba da težimo.Nikola Kovač, II-3


Leave a Reply

Your email address will not be published.