Festival nauke- 30. septembar 2022. godine


Festival nauke održava se istovremeno u preko 200 evropskih gradova, a slogan ovogodišnje manifestacije u Crnoj Gori bio je ,,Oblikuj budućnost’’. Ono što festival čini posebnim jeste starosna raznovrsnost učesnika, ali i gledalaca, kao i veliki broj naučnih disciplina koje su dio same manifestaciije.

Istraživači širom zemlje okupili su se i ove godine kako bi publici pokazali mnoštvo eksperimenata, radionica i predavanja i tako ih bolje upoznali sa veličanstvenim svijetom nauke. Među učesnicima našla se i naša škola – JU Gimnazija Kotor. Predstavnici kotorske Gimnazije bili su učenici trećeg razreda – Katarina Jelić i Viktor Brkanović, zajedno sa svojim mentorima, profesoricama hemije Ružom Soldo i Žanom Sošić Bošković.

Učenici su pripremili mnoštvo zanimljivih eksperimenata: ,,Duha iz boce”, ,,Manganovu dugu”, ,,Nevidljivo-vidljivo”, ,,Čarobno mlijeko”, ,,Hemijski koktel”, ,,Slonovu pastu” i mnoge druge. Osim eksperimenata, gledaoci su imali priliku da vide sve što proizvodimo u našoj maloj laboratoriji: sapune, svijeće, kristale, parfeme, ali i da čuju predavanja vezana za njihov nastanak. Na štandu   su se našli i herbarijumi, kao i modeli DNK-a koje su takođe kreirali učenici na časovima biologije. Prisutni su mogli čuti kako se prave i koliko dugo priprema herbarijuma traje, a imali su priliku da se upoznaju i sa mikromolekulima koji čine osnovu živog svijeta, čemu su odlično poslužile makete DNK-a.

Odlazak na Festival nauke za 48 učenika naše škole omogućila je Opština Kotor.

Festival je uspješno završen, a mi smo neizmjerno srećni što smo po prvi put bili dio ove fantastične manifestacije. Nadamo se da ćemo ponovo biti u prilici da pokažemo svoje znanje i kreativnost.

Katarina Jelić 3-1


Leave a Reply

Your email address will not be published.