GIMNAZIJALCI IMALI ČAS IZ BIOLOGIJE U AKVARIJUMU „BOKA“


           Učenici drugih razreda Gimnazije (2.1, 2.2, 2.3, 2.m i 2.e) posjetili su akvarijum „Boka“, zajedno sa profesoricama Fikretom Adrović, Lidijom Begović, Majom Nikolić i profesorom Božom Perovićem, u četvrtak, 13. oktobra 2022. godine. Kako to predviđa nastavni plan i program prilagođen postavkama u akvarijumu, oni su u vremenu 12 – 13h prisustvovali javnom času, na kome su upoznali raznovrsnost, značaj i način zaštite morskog životinjskog svijeta i uživali u zajedničkom druženju.

           Učenike je sačekao predavač koji je kroz zanimljiv razgovor upoznao prisutne sa četiri izložbene cjeline u akvarijumu: Svjetsko i Mediteransko more, Jadransko more i Južni Jadran, Bokokotorski zaliv i Tropska mora. Učenici su aktivno učestvovali u razgovoru,  komentarisali i postavljali pitanja. Slušali su interesantne činjenice o morskim organizmima u okviru samog akvarijuma. Predavanje je započelo objašnjenjem pojma biodiverzitet, zatim upoznavanjem sa predstavnicima Mediteranskog mora, njihovim karakteristikama i vrstama riba (bjelica, salpa, orada, brancin, lovac i mnoge druge) i u zadnjoj prostoriji posmatranjem različitih vrsta rakova. Predavač nas je upoznao sa dvije vrste ježeva (crni i ljubičasti), zatim ježevima dubine i ispričao zanimljivost o ukrašavanju ženki kamenčićima kada nose jaja. U daljem izlaganju slušali smo o morskim sasama, hobotnicama, hrskavičavim ribama, morskoj mački, školjkama, morskim zvijezdama, meduzama, koralima… Predavanje je bilo veoma interesantno i poučno. Upoznali smo se sa živim svijetom mora i naučili nešto o važnosti očuvanja životne sredine.

           Posjeta je ostvarena zahvaljujući akciji „Morski svijet djeci Kotora i Tivta“ koju je pokrenuo Rotary klub iz Kotora, u saradnji sa Centrom za zaštitu biodiverziteta Jadrana – Institut za biologiju mora i akvarijumom „Boka“, zahvaljujući kojoj je svim učenicima iz Kotora i Tivta obezbijeđen besplatan ulaz u akvarijum tokom školske 2022/2023. godine.

Aktiv za biologiju,
prof. Fikreta Adrović
25. oktobar 2022.                                                                                         Irina Bulajić, 2.2


Leave a Reply

Your email address will not be published.