Kamp „Imam prava da znam svoja prva“; Sutomore 2022.


Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Ombudsman organizovao je trodnevni kamp „Imam prava da znam svoja prava“ u Sutomoru od 7. do 10. oktobra 2022. godine.

Nikola Kovač, učenik 2. razreda naše škole, bio je jedan od učesnika pomenutog kampa. Inače, Nikola je od 2020. godine uključen u Mrežu Zlatnih savjetnika Ombudsmana.

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda se kontinuirano bavi promocijom i unapređivanjem poštovanja prava djeteta u Crnoj Gori, pozivajući se na Konvenciju o pravima djeteta UN-a. Na edukativnom kampu učestvovalo je 27 djece različite starosne dobi, iz svih krajeva Crne Gore.

Zlatni savjetnici imali su priliku da saznaju i uče o svojim pravima i obavezama, te kome i na koji način se mogu obratiti kada su ona narušena i ugrožena. Kroz raznovrsne aktivnosti, pokazali su kreativnost i inovativnost u rješavanju problema i zadataka, ali i razvijen stepen kritičkog razmišljanja.

Kamp je protekao uz predivno druženje, ali i intezivnu radnu atmosferu, a Nikola ističe da je čast i privilegija govoriti u ime sve djece svoga grada. Nada se da će ovakvih prilika biti i u skorijoj budućnosti.


Leave a Reply

Your email address will not be published.