Ljetnji vojni kamp 2022


           Ljetnji vojni kamp za mlade održan je u periodu od 27. juna do 11. jula 2022. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i Ministarstva prosvjete Crne Gore.

On je nastao kao vid  upoznavanja mladih ljudi sa funkcionisanjem vojske, vojničkim životom i kolektivnim duhom koji u njemu vlada.

            Ovo su moji utisci nakon završetka kampa…

            Prvi put kada sam ugledao kasarnu „ Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, u meni su se pojavile razne emocije – strah, iščekivanje, sreća što sam bio pozvan i motivacija da se pokažem u najboljem svjetlu. I tako, pod centrifugom raznih emocija došao sam ispred same kapije. U kasarni, nekih desetak metara od kapije već je stajala u vrsti grupa mladih ljudi, djevojaka i momaka, koji su mi se na prvi pogled učinjeli jako impozantni, što uopšte nije pomagalo, s obzirom da sam imao ogromnu tremu.

            Nakon što smo se svi skupili i bili prozvani, uputili smo se ka objektu za smještaj, a ostalo već postaje istorija.

            Četrnaest dana provedenih sa izuzetnom grupom ljudi, kako mojih vršnjaka tako i nadređenih koji su zračili smirenošću i mudrošću, zahvaljujući brizi i disciplini ostvarili su ogroman pozitivni uticaj na mene, što nisam u toj mjeri očekivao prijavljujući se na kamp.

            Kada sa nekim provodite cijele dane, nalazite se pred istim izazovima i međusobno se pomažete, tek onda vidite koliko je zapravo taj vojnički život, pun međusobnog povjerenja, poštovanja i brige među vojnicima i nadređenima, zdrav i koliko utiče na vas da gledate život sa pozitivnog aspekta uprkos svim izazovima koji se nađu pred vama. Jer, glavna stavka i najopasnije oružje koje vojska može da posjeduje je taj kolektivni duh, uz pomoć kojeg može da prebrodi sve prepreke života i vojnog poziva.

            U moru zanimljivih stvari sa obuke, upoznavanja sa naoružanjem, rasklapanja i sklapanja pušaka i pištolja, preživljavanja u prirodi, alpinizma, raftinga i ostalog, ja bih se ipak okrenuo osnovnim stvarima koji čine vojnički život, jer te stvari grade temelj i vojnog, a i civilnog života.

Prva i najbitnija stvar je disciplina. Disciplina je ključna za rad u bilo kakvoj profesiji, ustanovi, biznisu pa čak i životu. Disciplina nam omogućava da ostanemo pribrani i eliminišemo bilo kakve faktore koji bi mogli da utiču na naš rad, pritom remeteći i usporavajući isti. Najvrjednije što posjedujemo u životu je vrijeme, a disciplina će nam pomoći da to vrijeme  iskoristimo kako treba.

Ustajanje u šest sati izjutra, spremanje kreveta i lična higijena, doručak u šest i trideset i nakon toga smotra i podizanje državne zastave. Odmah zatim, jutarnja gimnastika sa teorijskom nastavom ili obukom do ručka koji je u dva sata. Pa onda nastavak obuke, večera u šest. Između svega toga nađe se i vrijeme za odmor i razgovor. Lična higijena, redarstvo i vrijeme za spavanje već u deset. A sve je to moguće i lako izvodljivo posredstvom discipline.

Osvrnuo bih se na podoficirski i oficirski kadar koji nam je umnogome pomogao i trudio se da boravak na kampu bude što bolji i zanimljviji. Spoj mladosti i iskustva je bio dobitna kombinacija koja je ostavila ogroman uticaj na sve nas. Mladi, visokoobrazovani ljudi, neki tek pristigli sa akademija i puni motivacije i novih ideja od kojih se može dosta naučiti samo slušajući njihovu priču i grebući po površini njihovog znanja i iskustva, osigurali su da atmosfera bude jako pozitivna i često smo sa njima razgovarali, čak po više sati, zanimali se o njihovom školovanju i razmišljanjima, tražili savjete i dobijali i više nego što smo tražili. Bilo je zanimljivo pričati i sa starijim vojnicima, upoređujući njihova iskustva sa ostalima. I sav taj razgovor i pomoć koju smo dobili od svih uključenih samo je pokazalo koliko je vojnički život zdrav, bez i mrlje nekog negativnog razmišljanja.

            Ja lično, pozivam sve koji su zainteresovani da se prijave na vojni kamp sljedeće godine, ne samo zbog zabavnih aktivnosti i upoznavanja sa cjelokupnom vojskom, već i zbog malih stvari, razgovora, upoznavanja sa iskusnim vojnicima i njihovim filozofijama života, koje će učiniti  više za vas nego što ste uopšte svjesni i totalno vam promijeniti pogled na život na bolje.

            Nemate šta da izgubite, a imate mnogo toga da dobijete!

                           Petar Damjanović 4m


Leave a Reply

Your email address will not be published.