NAŠI FESTIVALSKI DANI


         Prvi petak u novoj školskoj godini iskoristili smo da posložimo lijepe utiske kojih je bilo mnogo u prethodnim danima. Ako se po jutru dan poznaje, odnosno, po prvoj radnoj nedjelji školska godina koja je pred nama, kulturnih dešavanja neće nam faliti.

Međunarodni dan pismenosti, 8. septembar, slavili smo dva dana, a obilježićemo ga i 15. septembra u školskom amfiteatru kada će naša gošća biti prof. dr Milijana Simonović. Nakon časova na kojima smo se ispričali  (napokon 45 minuta!), i postavljanja prigodnih plakata kojima su članovi Kluba prijatelja umjetnosti pokušali da razriješe neke jezičke nedoumice, druženje smo nastavili, u nama omiljenom prostoru, salama Kulturnog centra „Nikola Đurković“. 

     Drugi Festival knjige, humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori, FesK Kotor (FesKK) “Pazi što čitaš”, privukao nas je sadržajnim trodnevnim programom.

Sedmog septembra, prisustvovali smo promocijama dvije vrijedne knjige: Sjećanje snovi razmišljanja, K. G. Junga i Književno stvaralaštvo Borislava Pekića, autorke Sonje Tomović Šundić.

O Jungu kao višestrukom talentu govorila je prof. dr Sonja Tomović Šundić, a  o životu i djelu jednog od najznačajnih stvaralaca postmoderne, pored autorke Sonje Tomović Šundić govorio je i akademik, prof. dr Radomir Ivanović. Moderatorka programa je bila, vlasnica licence Fesk-a Zorica Stablović Bulajić.

Prisutni učenici (3-1, 4e, 4-1 i 4-2 odjeljenja) i profesorice Lidija Begović, Ljiljana Čolan i Ljiljana Odža, su pogledali i izložbu Jevrejska materijalna i nematerijalna kulturna baština u Kotoru, postavljenu na spratu Staklene galerije Kulturnog centra.

    Sljedećeg festivalskog dana, prisustvovali smo promovisanju Regionalnog festivala fantastične književnosti na kom su uručene plakete i knjige našim učenicima čije su se priče našle u knjizi “Putovanja”. Na konkursu koji je organizovao Refesticon u toku prošle školske godine, naši učenici su postigli zapažen uspjeh. Nakon predstavljanja Refesticona i značaja koji ima kad je u pitanju književno stvaralaštvo mladih, nagrađivani pisac fantastične književnosti i organizator Festivala fantastične književnosti Dragić Rabrenović, izrazio je zadovoljstvo što svake godine uručuje mnogobrojne nagrade i plakete kotorskim osnovcima i gimnazijalcima. Učešće na festivalu “Pazi što čitaš” je bila prilika da našim učenicima kojima u junu, na festivalskim danima u Bijelom Polju nisu uručene nagrade, to bude urađeno u Kotoru.Bilo nam je zadovoljstvo, među nagrađenim prošlogodišnjim osnovcima vidjeti naše sadašnje prvake, gimnazijalce.

Sa gospodinom Rabrenovićem razgovor je vodila mr Aleksandra Tomović, urednica programa za mlade u Kulturnom centru.

     Istog dana, u multimedijalnoj sali Kulturnog centra, organizovan je okrugli sto na temu: ,,Pismenost danas: elementarna, akademska i digitalna”. Uvijek zanimljiva tema i sjajni predavači. O pismenosti u 21. vijeku, problemima sa kojima se suočavamo, o elementalnoj pismenosti koja podrazumijeva pravopisno-stilsku organizaciju teksta, funkcionalnoj, medijskoj i pravničkoj pismenosti, kao i digitalnoj stvarnost i njenim uticajima na  posao i obrazovanje, govorili su: dr Miomir Abović, kolumnista i urednik programa u Gradskoj biblioteci u Tivtu, dr Andrijana Rabrenović, novinarka, direktorica Radija Bijelo Polje i saradnica u nastavi na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, Mirjana Blagojević, doktor prava i Vojislav Bulatović, novinar, dizajner i politikolog, Prof. dr književnosti Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” u Beogradu, govorio je o važnosti čitanja, posebno kad su pitanju mladi ljudi koji tek otkrivaju svijet u sebi i oko sebe. Moderatorka programa je bila, uvijek zanimljiva Ana Pešikan, prof. dr sa katedre za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Sa učenicima 1-1 i 2-1 odjeljenja, dobro osmišljen razgovor pratile su direktorica škole Slavica Stupić i profesorice Sonja Golub Klenak i Ljiljana Odža.

 Okrugli sto, u organizaciji Gradske biblioteke i čitaonice, bio je, ne samo obilježavanje Dana pismenosti, već i početak obilježavanja jubileja, 70 godina njenog postojanja.

U večernjim satima, u Velikoj sali Kulturnog centra, zainteresovani učenici i profesori gledali su pozorišnu predstavu “Crvena”  po tekstu Džona Logana, u režiji Danila Marunovića.

Ovakvim vidom aktivnosti učenika i profesorica Aktiva za Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, nastavljena je dobra dugogodišnja saradnja sa lokalnom zajednicom i započeta je realizacija programa rada Kluba prijatelja umjetnosti, Dramske i Novinarske sekcije Gimnazije Kotor.

Vodeći računa o tome što čitamo, punim jedrima nastavljamo sa redovnim školskim obavezama.


Leave a Reply

Your email address will not be published.