Prelivanje poetskog otkrovenja iz vijeka u vijek  


U organizaciji Gimnazije Kotor, 15. septembra 2022. godine, u 12 sati, u amfiteatru Gimnazije Kotor, održano je predavanje “ Prelivanje poetskog otkrovenja iz vijeka u vijek”,  posvećeno stogodišnjici objavljivanja pjesničke zbirke „Otkrovenje” Rastka Petrovića (Beograd, 1898 – Vašington, 1949).

   Predavač je bila dr Milijana Simonović, koja za zbirku “Otkrovenje” kaže da zajedno sa „Itakom“ Miloša Crnjanskog predstavlja vrhunac avangardnog pjesničkog izraza kod nas i dodaje : „Izazvavši dijametralne reakcije u kulturnoj javnosti, ova prva i jedina Petrovićeva pesnički zaokružena i objavljena tvorevina već je na početku postojanja nagovestila svoj kasniji značaj, kao i ozbiljnu književnu pojavu jednog od krucijalnih stvaralaca ne samo svoje epohe“. Kuriozitet je da je jednu od pjesama iz ove zbirke Petrović napisao u Budvi krajem avgusta 1922. godine. S obzirom da se radi o stvaraocu univerzalnog talenta koji se izražavao i u drugim umjetničkim medijima poput slike, fotografije, filma, dr Milijana Simonović je predavanje zamislila kao kolažno oživljavanje sveukupnog umjetnikovog djela s posebnim naglaskom na ovu značajnu zbirku.

   Dr Milijana Кandić Simonović rođena je u Кotoru, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Ona je bivša učenica Kotorske gimnazije. Studije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i studije Istorije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu je upisala 1988. Magistrirala je, a potom, 2016. godine, i doktorirala nauku o književnosti na polju odnosa poezije i slikarstva. Objavila je dvije monografije iz naučne oblasti intermedijalnih istraživanja, kao i više naučnih i stručnih radova. Nakon višegodišnjeg metodičkog iskustva na matičnom fakultetu, trenutno radi kao profesor na katedri za slavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Lođu u Poljskoj.

  Predavanju su prisustvovali učenici završnih razreda Gimnazije Kotor (4-1, 4-2, 4-3 i 4-e), učenici 1-2 i 2-3, zatim odabrani učenici koji su članovi Kluba prijatelja umjetnosti naše škole,učenici koji pohađaju izborni predmet Umjetnost i vizuelne komunikacije, kao i jedno odjeljenje Srednje pomorske škole (4-a). 

   Moderator programa bila je prof.Ljiljana Čolan. Tehnička podrška su bili prof.Jelena Vukšić i učenik Viktor Brkanović (3-1). Plakat za ovaj događaj je osmislila i napravila prof.Ljiljana Odža.

   Dešavanju su, osim učenika i profesora Gimnazije (Ljiljane Odže, Lidije Begović, Milodarke Stamatović) prisustvovali i naši sugrađani koji s radošću prate rad  Aktiva za Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, kao i dva profesora književnosti iz Pomorske škole.

   Lokalni javni emiter Radio Kotor ispratio je ovaj događaj, novinarka Tamara Vuković je već istog dana objavila svoj tekst na sajtu radija, kao I audio zapis u emisiji Hronika dana.

   Izražavamo zadovoljstvo povodom organizacije ovog događaja kojem su prisustvovali odabrani, i baš u skladu sa autopoetičkim iskazom Rastka Petrovića iz manifesta zbirke “Otkrovenje” iskoristili svoje pravo na “slobodan izbor probuđene svesti”.                                                                                                 Ljiljana Čolan, prof.


Leave a Reply

Your email address will not be published.