Proslava Evropskog dana jezika u Gimnaziji Kotor


Savjet Evrope i Evropska Unija 2001. godine su proslavili prvu Evropsku godinu jezika, a nakon uspješno realizovanog velikog broja aktivnosti, milioni ljudi iz 45 država proslavljaju 26. septembar kao Evropski dan jezika. Osnovni cilj je promocija učenja jezika, promovisanje jezičkog kulturološkog bogatstva, podržavanje cjeloživotnog učenja jezika za potrebe učenja, obrazovanja i mobilnosti ljudi, ili upotreba jezika iz zadovoljstva i razmjene iskustva. Krajnji cilj učenja jezika je povećavanje stepena višejezičnosti i međukulturnog razumijevanja, a postoje i naučni dokazi koji upučuju na to da osobe koje govore više jezika imaju razvijenije kognitivne sposobnosti, brže razmišljaju, odlažu i usporavaju znake dementnosti, dok osobe sa autističnim spektorm najčešče bolje reaguju na okruženje ako su bilingvalni, trilingvalni itd.

Učenice drugog razreda gimnazije Irina Bulajić, Milica Nikolić, Andrea Pagnacco i Romina Racković uradile su prezentaciju, u kojoj su govorile o ovom značajnom datumu za jezike,uz osvrt na lingvistiku i teoriju jezika, praćene zanimljivostima, brzalicama, citatima i mini zadacima. Nakon prezentacije, uslijedio je kviz koji je u Kahoot formatu uradio učenik Paša Travkov. Učestvovalo je 12 učenika prvog, drugog i trećeg razreda, kao četiri ekipe od po tri učenika. Pobjednici kviza su: Luka Tomčuk, Anastasija Dubravčević i Božidar Milovanović. Učenici su nagrađeni knjigama na engleskom jeziku, a nakon proglašenja pobjednika uslijedilo je čašćenje čuvenim kolačima iz viktorijanske Engleske, mafinima.

Prezentaciji su prisustvovali profesori stranih jezika, pedagodica i direktorica škole, a navijači su bili učenici prvog i drugog razreda.

Aktiv za germanske jezike


Leave a Reply

Your email address will not be published.