Evropski dan jezika


Savjet Evrope je inicirao obilježavanje Evropskog dana jezika 2001. godine i od tada se on obilježava svake godine 26. septembra.

Evropski dan jezika je obilježen i u našoj školi u organizaciji Aktiva za romanske jezike.

Profesorica Valerija Jokić je organizovala aktivnosti u odjeljenjima 2/1, 2/2 i i 2/3.

Učenici su učestvovali u kvizu a pitanja su se odnosila na italijanski jezik, medije, film, muziku, modu, kao i glavne simbole zemlje.

Učenica Romina Racković je pripremila prezentaciju i pano sa slikama iz Bolonje koju je posjetila sredinom septembra. Rominina sestra studira u Bolonji i Romina nas je upoznala sa nizom informacija o prednostima studiranja u Italiji.

Profesorica Marija Pagnacco je organizovala kviz o jeziku na času španskog jezika u odjeljenjima  1/1,2 i 2/1,2,3. Kviz je obuhvatao sljedeće oblasti: opšta pitanja o jeziku, abeceda i pisma, etimologija, države i jezici, jezičke porodice, znakovni jezik, razno. Na kraju je odigrana i igra “Koji je ovo jezik?” gdje su učenici na osnovu glasovnog zapisa pogađali o kom jeziku se radi.

Učenici su aktivno učestvovali i upotpunili svoje znanje brojnim podacima o jezicima u svijetu sa posebnim akcentom na romanskim jezicima.


Leave a Reply

Your email address will not be published.