Gimnazija Kotor

Izvještaj o posjeti učenika Gimnazije Kotor Festivalu „Dani nauke i inovacije 2024“


U srijedu, 25. 09. i četvrtak, 26. 09. učenici naše škole, posjetili su festival „Dani nauke“ na Pomorskom fakultetu i u Kreativnom habu u Kotoru.

Prvog dana, učenici izbornog predmeta Ekologija i zaštita životne sredine i grupa učenika trećeg razreda,sa profesoricom Aleksandrom Jovanović je posjetila interesantne radionice koje su organizovane na Pomorskom fakultetu i na prostoru ispred fakulteta.

Na početku smo se upoznali sa E-simulatorima i vidjeli kako oni funkcionišu, koje podatke sve pokazuju,odnosno kako imitiraju komandni most jednog broda. Poslije demonstracije predavača kako funkcioniše koji dio komandnog mosta, učenici su postali dio tog virtuelnog događaja, upravljajući nekim od putničkih brodova koji prolaze našim zalivom.

Zatim smo prešli u učionicu gdje su nas dočekali predstavnici Elektrotehničkih fakulteta sa EU projektom, čiji su nosioci u okviru MONUSEN tima. Objasnili su da se svako od učenika može pridružiti timu kao građanin-naučnik. Objasnili su da se koriste tehnologije (vozilo  BlueBoat )u istraživanju mora. BlueBoat je bespilotno površinsko vozilo COTS sa pomorskom robotskom platformom koja se može koristiti za istraživanja. Zatim su učenici imali priliku da u akvatorijumu  ispred Pomorskog fakulteta upravljaju pomenutim vozilom koje je opremljeno kamerom za „real time“ snimanje objekata na vodi, ali kako su naglasili, mogu se koristiti za ekološka istraživanja. Svako ko je od učenika učestvovao u upravljanju vozila dao je svoje podatke kako bi se uključio u labeliranje podataka i kako bi bio učesnik ovog naučnog projekta.

Drugog dana, u četvrtak, učenici drugog i trećeg razreda, sa profesoricom Fikretom Adrović,prisustvovali su interesantnom predavanju na temu „Vještačka inteligencija i nauka“. Predavanje je bilo organizovano u Kreativnom habu. Predavač je bio Slavko Kovačević sa ETF iz Podgorice. Dok su čekali predavanje, učenici su posjetili ono što su izložili ostali učesnici, odgledali nekoliko eksperimentata koji su im bili interesantni i napravili  zanimljive fotografije.

Aktiv biologije