Gimnazija Kotor

Saradnja sa festivalom ,,Uhvati film“

Gimnazija je nastavila i obogatila  saradnju sa filmskim festivalom ”Uhvati film”. U petak 27.09. smo u amfiteatru škole gledali projekcije kratkih filmova te imali panel diskusiju pod nazivom ,,Govorimo inkluzivno”. 

Poslje uvodnih riječi smo gledali filmove ,,Santi” čiji je autor Mario Caoetillo Torres iz Argentine te film ,,Solo” čiji je autor Zeynel Hebun Guler iz Turske. Nakon filmova je održana panel diskusija čija je moderatorka bila Kristina Gačević a učesnice Dunja Samardžić iz NVU I MI Boke kao i Irena Rašović sa Javnog servisa RTCG. Naziv diskusije je ,,Govorimo inkluzivno” i gošće su učenicima objašnjavale značaj inkluzivnog jezika, izraza , kao i adekvatnu terminologiju u odnosu na OSI, adekvatne izraze kojima se opisuju invaliditeti a ne unižava dostojanstvo osoba ili se ona dovodi u osjećanje manje vrijednosti. Pored navedenog su učenici mogli čuti puno i iz ličnih iskustava Dunje Samardžić o tome kako da OSI ne svodimo isključivo na to svojstvo/invaliditet te da inkluzija znači tražiti sva drugasvojstva kojih ima a o čemu su nam svjedočili i odgledani filmovi .

Ove godine je na predlog organizatora festivala formiran gimnazijski žiri , kao uvertira za naredno izdanje festivala. Gimnazijski žiri su činjeli sledeći učenici: 

1.     Ena Božović 2/2

2.     Anđela Popović 2/2

3.     Marija Radusinović 2/2

4.     Mišković Luka 2/2

5.     Viktor Gjurgjević 2/1

6.     Vanja Vuković 2/2

7.     Marija Ševaljević 2/2

8.     Jana Perović 2/1

9.     Jan Živković 2/1

10.  Simona Sofrenić 2/1

11.  Marta Borović 2/f

12.  Tesa Mirošević 2/1

13.  Vigor Vuleković 2/2

14.  Ivana Lazarević 2/2

15.  Đuro Perović 2/2

16.  Tamara Zirojevikj 3/1

Istog dana u 19h , ispred kina Boka su učenici Gimnazije prisustvovali ceremoniji otvaranja festivala na kojoj je našoj školi uručena zahvalnica za saradnju a profesor Mladen Živković je u ime škole preuzeo i uz zahvalnost izrazio veliki značaj saradnje između organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija na polju razvoja društvene svijesti o vrijednost inkluzije , sa naglaskom na ulogu organizacija civilnog društva u neformalnom obrazovanju. Učenici su prisustvovali panel diskusiji ,,Inkluzivna budućnost” u kojoj su imali priliku slušati predstavnike više organizacija OSI sakakvim se problemima u našem savremenom društvu susrećukao i na koji bi ih se način trebalo uključiti u rješavanje tih problema.

U subotu  u 20h je održana projekcija dokumentarnog filma ,,Porodica na određeno vrijeme” reditelja Seada Šabotića i proglašenje najboljeg filma od strane žirija gimnazijalaca a to je film ,,Solo” autora iz Turske, te zatvaranje festivala.