Gimnazija Kotor

IZVJEŠTAJ SA OGLEDNOG ČASA BIOLOGIJE – ZNAČAJ VITAMINA

U utorak, 8. oktobra 2024, učenici drugog razreda filološke gimazije su na času biologije održali debatu o značaju vitamina. Govorili su zašto je njihov vitamin potreban i pokušali da svoj slučaj predstave na najubedljiviji način. Bilo je zanimljivo naučiti nešto novo u dinamičnoj atmosferi i igrati se sa svih šest grupa.Prezentacije na plakatima obrađivale su vitamine A, B, C, D, E i K.

O vitaminima rastvorljivih u mastima(liposolubilnim), tačnije o vitaminima A, D i E, naučili smo da ih je potrebno uzimati u ograničenim količinama. Ovo je zbog toga što ih ne možemo izbaciti mokrenjem, te taloženje njihovih toksičnih ostataka može biti fatalno. Vitamin A i njegovi prekursori, karoteni, povećavaju rizik raka pluća kod osoba koje puše. Visoke doze vitamina E mogu povećati rizik od raka prostate. Hipervitaminoza vitamina D izaziva mučninu, intenzivno povraćanje i mokrenje. Odmjeren unos liposolubilnih vitamina objezbeđuje nam dobar vid i imuni sistem, zdravlje kostiju i dobar protok krvi.

Hidrosolubilnim, to jest vitaminima rastvorljivih u vodi se ne možemo predozirati – višak će organizam uvijek sam izbaciti. Ovo su vitamini C i B kompleksa. Oni su ključni za dobrobit našeg imunog sistema, metabolizma, centralnog i perifernog nervnog sistema kao i za formiranje crvenih krvnih zrnca. Određeni vitamini B kompleksa kao što su B6 i B9 spadaju u antistresne vitamine i pomažu kod stresa, ankzioznosti i depresije.

Simptomi avitaminoze vitamina C jesu suva kosa i koža, labavost zuba, bol u desnima i anemija, dok su u slučaju vitamina B to malaksalost, gubitak apetita i težine, loše raspoloženje i problemi sa balansom.

Ukoliko ne unosimo dovoljno vitamina B u opasnosti smo od bbolesti od beriberi ili pelagre, izričito opasnih bolesti koje mogu imati smrtne poslijedice, a koje napadaju kardiovaskularni i centralni nervni sistem.

Vitamin K najznačajniji je za zdravlje našeg srca i zarastanje rana. Ukoliko ga unosimo u pretjeranimkoličinama može doći do problema sa disanjem, hepatomegalije i ukočenosti mišića. Defcijencija vitamina K ima za poslijedicu učestalo krvarenje i teže zarastanje rana.

Ovaj ogledni čas podsijetio nas je da vodimo računa o našem tijelu i zdravlju unosom pravilne količine raznovrsnih namirnica, dokazujući da je svaki vitamin značajan, a da zajedno svi djeluju u korist našeg organizma.