Gimnazija Kotor

Izvještaj sa maturske ekskurzije

Početak nove školske godine nama maturantima donio je dugo iščekivani trenutak- matursku ekskurziju. Kao naše buduće destinacije odabrali smo najljepše gradove srednje Evrope- Budimpeštu, Prag, Drezden i Beč. Sa nama su išli direktorica Milena Nenadović Ljubenović, profesorice Ana Kašćelan, Svetlana Milovanović i profesor Boško Vukčević. Vođa puta bila je profesorica Tatjana Stijepović.

U srijedu, 28. avgusta, okupili smo se na platou iznad škole, gdje su nas čekala dva autobusa. Sa sobom smo ponijeli kofere i naravno, dobro raspoloženje. Na put smo krenuli oko 18h, a do naše prve destinacije, Budimpešte, dijelila nas je noćna vožnja duga 790km. Putovali smo preko Bosne i Hercegovine, Hrvatske, i sljedećeg dana, u 12h, stigli smo u Budimpeštu.

Po dolasku u Budimpeštu uslijedila je kratka pješačka tura. Obišli smo kompleks Vajdahunjad u kojem se nalaze replike značajnih mađarskih građevina, a zatim Ribarsku tvrđavu gdje smo uživali u pogledu na Dunav i cijeli grad. Oko 15h smo se smjestili u hotel. Veče smo proveli u šetnji centrom grada i krstarenju Dunavom. Kasno uveče vratili smo se u hotel i odmorili za sljedeći dan.

U petak, 30. avgusta smo napustili hotel i uputili se ka Pragu. Za vožnju od 526 km trebalo nam je oko 9h. Usput smo napravili i pauzu za ručak. Po dolasku u Prag obišli smo centar grada, Vaclavski trg i okolinu. Zatim smo se smjestili u hotel, gdje smo kratko odmorili i pripremili se za diskoteku „Radost“, koja se nalazila u centru grada. Vratili smo se u hotel oko ponoći.

Narednog dana čekao nas je put za Drezden. Vožnja do Drezdena trajala je oko dva sata i pred sobom smo imali cijeli dan za obilazak grada. Obišli smo centar i vidjeli razne znamenitosti, poput dvorca Cvinger i gradske katedrale. Posebno nam se svidjela barokna arhitektura. Slobodno vrijeme većina nas je iskoristila za šoping. Vratili smo se u Prag i još jedno veče smo proveli u diskoteci.

Treći dan boravka u Pragu iskoristili smo za obilazak najvažnijih djelova grada. Prvo smo obišli Prašku tvrđavu i katedralu Svetog Vida. Zatim smo se uputili ka centru grada. Prešli smo preko Karlovog mosta i došli do strogog centra- Starogradskog trga. Imali smo sreću da smo dočekali podne ispred Astronomskog sata, jer se baš tada dešava takozvana „šetnja apostola“, tj. smjena figura apostola na satu. Slobodno vrijeme iskoristili smo za samostalni obilazak centra, ručak i šoping. Povratkom u hotel završio se naš posljednji dan u Pragu.

U ponedjeljak, 2. septembra, uputili smo se ka Beču. Na granici Češke i  Austrije napravili smo kratku pauzu posjetom ExCaliburu- kompleksu koji čine zabavni park i autlet. U Beč smo stigli u popodnevnim časovima. Obišli smo dvorce Šenbrun i Belveder. Zatim smo otišli u centar grada gdje smo imali zajedničku večeru u restoranu Wienerwald. Probali smo tradicionalnu bečku šniclu. Nakon večere smjestili smo se u hotel koji je bio na periferiji grada.

Utorak je bio naš posljednji dan u Beču. Rano ujutru odjavili smo se iz hotela i otišli u obilazak centra grada. Obišli smo katedralu svetog Stefana, kompleks Hofburg, ulicu Mariahilferstrasse. Nakon kraćeg obilaska centra uslijedilo je slobodno vrijeme koje smo iskoristili za obilazak čuvenih bečkih muzeja. Po preporuci vodiča većina nas je probala čuvenu Sacher tortu. U večernjim časovima otišli smo u zabavni park Prater, gdje smo proveli par sati. Nakon toga smo krenuli za Kotor. Bili smo tužni što se naša ekskurzija bližila kraju.

Putovali smo preko Slovenije i Hrvatske. Naša posljednja destinacija bio je Split, gdje smo na kratko odmorili od puta i uživali na splitskoj rivi.

U srijedu, 4. septembra, vratili smo se u Kotor. Iznad škole dočekali su nas roditelji, zadovoljni što je put protekao bez problema.

Pri povratku u školu bili smo puni utisaka. Sedam dana brzo nam je prošlo. Tokom putovanja stvorili smo nezaboravne uspomene. Pored divnih gradova koje smo obišli, sjećaćemo se i druženja, žurki i brojnih lijepih trenutaka, koji su nas kao generaciju dodatno zbližili. Maturska ekskurzija je bila savršen način da obilježimo početak kraja naše srednjoškolske avanture.  

Zahvaljujemo se i profesorima i vodičima koji su nas pratili i pobrinuli se da uvijek budemo bezbjedni i zadovoljni. Radujemo se budućim izazovima i uspomenama koje nas očekuju u budućnosti.

Izvještaj napisali:

Stefan Popović, Sara Popović i Nina Ćetković