Gimnazija Kotor

NIKOLA KOVAČ – PRVA NAGRADA NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU U KOPENHAGENU “YOUNG REPORTERS FOR THE ENVIRONMENT”

Nikola Kovač, učenik II-3 razreda naše škole osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju “Young reporters for the environment” 2023. u Kopenhagenu, u kategoriji eko foto priča, 3-5 fotografija za rad “Recycling embrace, no disgrace”- (Reciklaža nije blamaža) u starosnoj grupi 11-25 godina. Na takmičenju su učestvovale škole iz čitavog svijeta.

Pobjednike je između 232 rada iz 37 zemalja (64 članka, 47 fotografija, 14 fotopriča, 58 video klipova, 47 međunarodnih saradnji) odabrala selekciona komisija Fondacije za ekološku edukaciju. Iza njega u ukupnom poretku našle su se Slovačka i Portugal.

Nikolin mentor za ovaj rad je profesorica Fikreta Adrović.

Nikola je višegodišnji finalista i nagrađeni učesnik ovog konkursa. On već četvrti put osvaja nagradu na ovom prestižnom međunarodnom takmičenju u Danskoj. Drugu nagradu osvojio je prvi put 2018. godine sa eko člankom “Vila Alkima čeka zlatnu lađu”, zatim 2019.godine osvojio je treću nagradu, takođe, sa eko člankom “Kud plovi ovaj brod”. Specijalno priznanje osvojio je 2020. godine za međunarodnu saradnju sa Portugalcem Luisom Martinsom za rad “Trash – a buried nightmare”.

Zanimljivo je da je ovaj rad osvojio prvo mjesto i u glasanju posjetilaca sajta www.mladi-ekoreporteri.org.me osvojivši 46% glasova u svojoj kategoriji.

Nikoli i njegovoj mentorki Fikreti čestitamo i želimo još mnogo prvih nagrada u budućem radu.