Gimnazija Kotor

Upotreba i značaj algi u svakodnevnom životu – ogledni čas

U ponedeljak, 23.10. 2024. održan je ogledni čas u odjeljenju 2-2. Tema časa  je bila upotreba i značaj algi u našem svakodnevnom životu. Cilj je bio da povežemo ono što smo učili na časovima biologije sa značajem i upotrebom u svakodnevnom životu. Ovaj put su učenici dobili zadatak da osmisle čas na kreativan i interesantan način.

           Čas je započeo edukativnim videom (koji možete naći u prilogu- Why the world needs more algae, not less). Govorio je o raznovrsnim načinima upotrebe algi u raznim krajevima svijeta. Zatim su se učenici podijelili u grupe i počeli da rade svoje zadatke koje su dobili slučajnim izborom. Pitanja su bila vezana za opšte odlike alge, ono što  smo prethodno na časovima obrađivali. Ovo obnavljanje je bilo baš efikasno, pa su svi na ovaj način bili  podstaknuti da u daljem toku časa slušaju pažljivije o značaju i upotrebi algi. 

Alge se na prvi pogled čine nekako nebitne za nas, u stvari, istina je drugačija. Vjerovali ili ne, alge sadrže vitamine kojih nema u većini biljaka, a to su B12 i karotin. Sadrže i kvalitetne, lako svarljive ugljene hidrate i vlakna, esencijalne masne kiseline, kao i skoro sve vitamine iz B grupe. Obiluju i mineralima Zn, Mg, K, Ca, Fe, P, Na, Se, Mn,B, Ni, Co,Mo,F…i dr., pa iz tih razloga i nisu potrebne neke velike količine u ishrani na dnevnom nivou. Samo jedan gram algi dnevno zadovoljava dnevnu potrebu za jodom. Alge se u prirodnoj medicini najčešće koriste kao preventiva, ali i za liječenje i tretman sljedećih  oboljenja: regulaciju nivoa šećera u krvi, poboljšanje narušene krvne slike, preventivu staračkih bolesti, demencije, detoksikaciju organizma, ublažavanje stresa i regulisanje sna, poboljšanje kvaliteta i gustine kostiju i dr. Alge poboljšavaju imunitet te imaju izrazito antikancerogeni efekat, utiču na nervni sistem, ubrzavaju metabolizam i smanjuju nivo lošeg holesterola. Takođe su bitne i u farmaceutskoj industriji, jer se danas na tržištu mogu pronaći alge u tabletama. Pošto zatežu kožu i hidriraju je, alge imaju značajno mjesto u kozmetici jer se brojne maske za lice, kreme, losioni, toneri ikupke prave upravo od njih, zbog umirujućeg dejstva na kožu. U industriji, alge se koriste za pravljenje agra-agra, koji se dobija iz praha crvenih algi, pa je samim tim agar-agar ekološki odživi izbor. Već smo učili koja mu je upotreba, ali je važan jer doprinosi zaštiti životne sredine, za razliku od želatina koji se dobija iz životinjskog tkiva. 

Nakon održanog predavanja, učenicima kao i profesorici Aleksandri Jovanović, podijelili smo šejk od algi koji smo same napravile. Napravile smo ga od samljevene kelp alge, banane, mlijeka i šumskog voća. Naravno, većina naših drugara je bila skeptična da ga proba.

Takođe, smo izronile alge iz našeg podmorja koje smo izložile kako bi učenici mogli da ih vide i uoče njihovu talusnu građu.Kasnije, uz pomoć profesorke Aleksandre ostavile smo ih da se suše kako bismo ih dodale u herbarijum. Čas smo završili pitanjima vezanim za predavanje. 

Zahvaljujemo se profesorici Aleksandri na mentorstvu i pruženoj prilici da organizujemo čas na ovaj način i nadamo se da će tih prilika biti još!

  Anđela Popović, Marija Radusinović, Nina Doljanica, Adriana Đuričković i Katarina Bajković 2-2

Published
Categorized as Oglasna