Gimnazija Kotor

Čudesni broj PI

        Učenici odjeljenja II1 su pripremili zanimljiv i kreativan čas posvećen broju Pi, uz mentorstvo profesorice Jelene Parteli Vukšić. Prvo nas je Anđela Đurašković kroz prezentaciju upoznala sa brojem Pi koji predstavlja elegantnu kombinaciju beskonačnog i mističnog. Kristina Kelemen i Anđela Vulović su izradile predivan pano, a Nikoleta Drašković je ispričala zanimljivosti vezane uz broj Pi. Odslušali smo kako broj Pi zvuči na klaviru. Proučili smo aplikaciju koja može da izračuna na kojem mjestu u nizu decimala broja Pi se nalazi nečiji datum rođenja.

   Maja Pajković nam je donijela šaljive crteže broja Pi da ukrasimo učionicu i otpjevala pjesmicu na engleskom jeziku koja omogućava da se lakše zapamti prvih 100 decimala ovog transcedentnog broja. Jedna grupa učenika je rješavala matematičku ukrštenicu, a oduševila ih je igra Pidoku za koju ranije nisu čuli, što je nova verzija Sudoku-a specijalno napravljena za ljubitelje broja Pi. Svi prisutni su se zasladili kolačima koje su pravile učenice Andrea Brguljan, Anja Komar , Nina Vuković i Lara Ivanović.

   Na kraju smo organizovali mini-turnir u pikadu, pri čemu je cilj bio da ekipe pogode što više decimala broja Pi na pikado tabli.Času je prisustvovala profesorica matematike Jelena Vukšić. Profesorica Vukšić je istim aktivnostima obilježila Dan broja Pi u odjeljenju II2.