Gimnazija Kotor

Preduzetništvo iz prvog ugla

U Gimnaziji Kotor je 5. aprila održana radionica na temu „Zakoračimo u svijet preduzetništva – pogled iz prvog ugla“. 

Na samom početku, predstavljena je Evropska omladinska kartica (EYCA) i svi benefiti koje ova kartica nudi mladima u uzrastu od 13 do 29 godina. Nakon što je Marija Todorović, EYCA ambasadorka predstavila karticu, svoje predavanje je počela osnivačica i direktorica brenda „Mille Baci“ – Bojana Otašević. 

Kako je Bojana visoko obrazovanje završila u Rimu i nakon toga ostala da radi u crnogorskoj ambasadi u Rimu i kao asistentkinja na fakultetu, sa učenicima je podijelila svoje bogato životno iskustvo. Izlaganje je započela pričom o tome kako je odlučila da će studirati u Italiji i zašto je visoko obrazovanje izuzetno važno za sve mlade ljude. Nakon toga, govorila je o svom radnom iskustvu u Italiji i o načinu života u “vječnom gradu”. Iako je Bojana stekla bogato životno iskustvo živeći u Rimu i putujući mnogo po Evropi i van nje, ipak je odlučila da će život nastaviti u svojoj domovini – Crnoj Gori. Bojana vjeruje da se ljubav prema svojoj zemlji pokazuje tako što se njeguje sve što ona ima i stvara nešto novo – upravo zato je odlučila da pokrene svoj brend i proizvodnju crnogorskog sladoleda i čokolade „Mille Baci“.

Govorila je o svim izazovima na putu preduzetništva, ali i mnogim pozitivnim momentima na ovom putu. Bojanino izlaganje je bilo veoma korisno i zanimljivo, kako za učenike koji žele da odu na studije van Crne Gore tako i za one kojiplaniraju u budućnosti da se bave preduzetništvom. 

Predavanju su prisustvovali učenici prvog i drugog razreda Ekonomske škole, učenici Gimnazije i profesorica Svetlana Kikanović. 

Radionica je realizovana u saradnji sa Evropskom omladinskom karticom (EYCA) i Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, a opština Kotor već godinama predstavlja partnersku opštinu u realizaciji ovog projekta u Crnoj Gori.

Projekat Evropske omladinske kartice u Crnoj Gori od 2018. godine realizuje NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva sporta i mladih, a od 2022. godine partner na projektu je i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija.