Gimnazija Kotor

Dana planete Zemlje

          Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, učenici naše škole iz odjeljenja 2-1, 2-2, 2-3 i 2-e posjetili su „Školjke Boke“, zajedno sa profesoricama Fikretom Adrović i Aleksandrom Jovanović.

         D.O.O. „Školjke Boke“ je prvo uzgajalište ostriga i mušulja u Crnoj Gori, a izgrađeno je u potpunosti na ekološkim principima održivog razvoja. Ovo malo bogatstvo skriveno je na putu od Kotora prema Perastu, u mjestu Orahovac, gdje se rijeka Ljuta uliva u more. U ovoj oazi mira, na splavu iznad mora, okruženi vršama, primjercima različitih vrsta školjki, amfora, morskih zvijezda, osjetićete potpunu povezanost s prirodom i imati prilike da probate plodove koji rastu u moru, tog trenutka izvađene.

        Idejni tvorac ovog projekta je Nevres Đerić koji preko 20 godina pruža ljubav planeti Zemlji, edukuje mlade i ukazuje na značaj očuvanja planete Zemlje. S njim smo imali priliku da se upoznamo i da realizujemo niz ekoloških aktivnosti: čišćenje i selektovanje otpada, čišćenje solarnih panela za snadbijevanje električnom energijom, prekopavanje kompostane, postavljanje hrane za ptice, čišćenje filtera za vodosnabdijevanje, uređenje dvorišta hotela za insekte „Buba Miki“…

      Događaju su takođe prisustvovali  Vlasta Mandić i dr Aleksandar Joksimović, koji su kroz ekološki čas pokušali dodatno da utiču na svijest mladih o očuvanju planete Zemlje.

       Na kraju događaja, posjetioci i učenici su bili u prilici da degustiraju organske proizvode, mušulje i kamenice sa uzgajališta.  

U Kotoru, 19.04.2023.

Tekst je sročila Jovana Ševljević, učenica 2-e.