Gimnazija Kotor

William Shakespeare – Much Ado About Muffin

Mjesec april je mjesec u kojem je rođen Viljem Šekspir, dramaturg, pisac, glumac, producent, tvorac pozorišta Glob, izumitelj i ekonom. Rođen je, kako se vjeruje, 23. 04. 1564. a njegovo rođenje je verifikovano sertifikatom o krštenju od 26.04. 1564. god.

Kako bi govorili o njegovom liku i djelu, o izuzetnom dramskom i stvaralačkom opusu, uticaju na kulturu i razvoj umjetnosti i biznisa u zlatnom dobu britanskog kraljevstva, učenici odjeljenja 2-2 i profesorica Ana Kašćelan, pripremili su Ugledni čas – Much Ado About Muffin. Šekspir je izumitelj rime, igre riječi, frazeologije, dikcije, novog načina izgovora i forme soneta, pa je i sam naziv uglednog časa, kao omaž njegovoj igri, igra riječi, koju je koristio u svojim komedijama Much Ado About Nothing i Midsummer Night’s Dream.

Profesorica je predstavila neobične činjenice iz Šekspirovog života, učenica Martina Grandis je govorila o riječima i frazama koje je Šekspir koristio, a sve je bio propraćeno muzičkom pratnjom na horni, koju je pripremila Romina Racković. Učenici i profesori koji su prisustvovali uglednom času, mogli su da pogledaju insert iz drame Romeo i Julija iz pozorišta Glob, počaste se mafinima, biskvitima i spandž tortom, koje je Šekspir obožavao. Stihove iz Hamletovog monologa govorio je Vidak Mršić, Sonnet 116 je recitovala Irina Bulajić, a Sonnet 18 Andrea Pagnacco. Čas je završen igricama u kojima su se koristile riječi i likovi iz Šekpirovih djela, a materijale su pripremili učenici Filip Vukičević i Pavo Vičević.

Viljem Šekspir je preminuo 23. 04. 1616. godine, a iza sebe je ostavio 37 drama, preko 150 soneta i pjesama, korpus od 3000 riječi koje je sam skovao, i opus djela čiji jezički korpus broji do 20 000 riječi.