Gimnazija Kotor

Green Game

Italijanska ambasada u Podgorici je povodom Svjetske nedjelje italijanskog jezika u srijedu, 17. oktobra,organizovala kviz o ekološkim temama pod nazivom Green Game. Naši učenici Andrea Brguljan, Kristina Kelemen, Stefan Popović, Nina Ćetković, Romina Racković, Petra Bulajić, Ena Gledić i Marko Zgradić predstavljali su našu školu. Kviz je održan u multimedijalnoj sali Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

Green Game je kviz koji se već godinama održava u Italiji. Učesnici su upravo srednjoškolci. Ovaj kviz je prvi put ove godine održan u Crnoj Gori.

Radi se o kvizu koji je kreirao Nacionalni konzorcijum Republike Italije za sakupljanje, reciklažu ili preradu i izradu novog proizvoda od plastike, sa ciljem da kod djece probudi osjećaj i želju za recikliranjem. Voditelj Alvin Crescini je na italijanskom jeziku održao interesantno i interaktivno predavanje o tome koliko zapravo otpada stvaramo i koliki dio tog otpada završi na deponijama. Ukazao je na značajreciklaže, od štednje otpuštenog CO2 do štednje neobnovljivih izvora energije. Potom je predstavio kako pravilno odvajati otpad prema materijalu i pokazao predmete koji se mogu napraviti od recikliranog materijala, od oštrila, privjeska, pa čak i biciklo.

Nakon predavanja slijedio je najuzbudljiviji dio- sam kviz. Svaka ekipa imala je tri daljinska upravljača kojima je birala odgovore. Tačna rješenja na pitanja je voditelj već dao u svom predavanju, stoga je ključna bila pažnja, ali i brzina, jer su najbrži dobijali najviše bodova. Sala u kojoj se kviz održao bila je ispunjena takmičarskim duhom. Naša škola je, od prisutnih deset škola, osvojila četvrto mjesto. 

Učenici su imali priliku da govore za našu nacionalnu, ali i italijansku televiziju, kao i da nakon kviza razgovaraju sa ambasadorkom Italije Andreinom Marsellom.

Ovaj kviz nas je podstakao na razmišljanje da je upravo budućnost naših resursa u reciklaži, jer, kako je naš voditelj rekao, iskorištena ambalaža je previše dragocjena da postane otpad. Od nje treba napraviti novi proizvod. Da bi u Crnoj Gori podstakli građane da recikliraju, treba takođe o tome informisati učenike, što je i svrha ovog kviza. Nadamo se da će ovakvih kvizova biti još.

Sa učenicima su bile direktorica Slavica Stupić i profesorica italijanskog jezika Tijana Marić.