Gimnazija Kotor

Jednodnevni izlet Kotor – Biogradska gora – Kolašin – Kotor

Dana 10.05.2023. godine, uputili smo se na jednodnevni izlet u cilju da provedemo što više kvalitetnog vremena zajedno. Naravno, to vrijeme iskoristili smo i kako bi naučili nešto o ljepotama jedne od tri najstarije prašume u Evropi- Biogradskoj gori. Put možda jeste bio dug i naporan, ali vrijeme koje smo proveli u autobusu bilo je nezaboravno. Vozeći se, neki od učenika su nam, kako bi nam bilo što zanimljivije, pročitali istoriju kraja kao i zanimljivosti, legende i priče, ali i važne informacije o mjestima koje smo tog dana posjetili. O Nacionalnom parku informisao nas je Ivan Milošević, a o legendama nam je govorio Pavo Vičević. Uz muziku, razgovore i igre, očas posla stigli smo u Nacionalni park Biogradska gora gdje smo bili dočekani i primljeni tako da se osjećamo kao kod kuće. Uz toplu dobrodošlicu i nezaboravan pogled na Biogradsko jezero, svi zajedno smo odradili jednu od najpoznatijih pješačkih tura Nacionalog parka, a to je kratka šetnja oko cijelog Biogradskog jezera. Priroda nam je, na svu sreću, odlučila izaći u susret i odložila svoje planove, pa kiša nije padala tokom našeg zajedničkog druženja.

                U srcu Nacionalnog parka smješteno je Biogradsko jezero koje takođe nosi posebnu čar i ljepotu. Uz svjež važduh koji nam je izbistrio um, uspjeli smo da uživamo u pogledu kao i životinjama sa kojima smo se tu upoznali. Nakon razgovora sa drvećem i po nekoj tajni koju su nam odali u povjerenju, uputili smo se u Kolašin gdje smo, u putu ka njemu, ponovo čitali zanimljivosti, istoriju, legende i živote junaka koji su imali nevjerovatnu ulogu u njegovoj istoriji. O Kolašinu nam je govorio Đorđe Vukasović. Slobodno vrijeme koje nam je bilo dato da provedemo u centru grada, uglavnom smo iskoristili upoznavajući se sa kulturom grada, ali najveću pažnju posvetili smo želji da isprobamo poznatu i jako hvaljenu hranu Kolašina. Tu nas vrijeme baš i nije najbolje poslužilo, ali definitivno nije uspjelo da pokvari naše dobro raspoloženje.

           Ovaj dan će definitivno svima nama ostati u pamćenju. Priroda naše zemlje koju većina nije imala priliku da vidi ranije, hrana koju ranije neko od nas nije probao, a najbitnije od svega kvalitetno vrijeme koje smo proveli sa vršnjacima i profesorima definitivno će ostati kao jedan od ljepših sjećanja iz srednje škole. Ovim putem se zahvaljujemo gospodinu Rankoviću, predstavniku Službe zaštite Nacionalnog parka, kao i upravi Nacionalog parka Biogradska Gora i gospođi Dulović, koji su nam pomogli u organizaciji posjete Parku i omogućili da se sve ovo i ostvari.

Izvještaj pripremile,

Andrea Pagnacco i Irina Bulajić, II-2