Gimnazija Kotor

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN METROLOGIJE U GIMNAZIJI KOTOR

I ove godine, Gimnazija Kotor se pridružila obilježavanju Svjetskog dana metrologije.  Učenici razreda 21  Jovana Stanišić i Stefan Popović održali su čas povodom ovog dana. Cilj časa bilo je upoznavanje vršnjaka sa osnovnim konceptima i principima metrologije, kao i demonstracija primjene metoda mjerenja u praksi.

Svjetski dan metrologije obilježava se 20. maja kao podsjetnik na Metarsku konvenciju 1875. godine. Metarska konvencija je imala veliki značaj zbog toga što je ustanovila jedinstveni mjerni sistem. Ona je osnovni dokument savremenog SI sistema jedinica, koji se danas upotrebljava u svim prirodnim naukama.

Tema Svjetskog dana metrologije ove godine je „Mjerenja kao podrška globalnom prehrambenom sistemu“. Ljudska populacija danas broji preko osam milijardi i konstantno se uvećava, što podstiče rad u oblasti efikasne proizvodnje hrane. Učenici su u svojoj prezentaciji istakli, pored osnovnih činjenica o metrologiji, i njenu ulogu u oblasti hrane. Na primjer, potrebno je mjeriti masu hrane, temperaturu i nivo vlažnosti sredine u kojoj se ona čuva, a za takva precizna mjerenja zaslužna je metrologija, jer mjerna sredstva je potrebno kalibrisati.

Kako bi čas bio dodatno interesantniji, Jovana i Stefan su pripremili vježbu mjerenja pH vrijednosti različitih kućnih namirnica poput limuna, sode bikarbone, meda… Mjerenje pH vrijednosti je posebno interesantno, jer se mogu upotrebiti indikatori koji mogu biti različitih boja. Napravili su indikator od crvenog kupusa koji zbog prirodnih pigmenata mijenja boju od crvene do zelene.

Na kraju časa mogli smo da vidimo da su u hemijskim čašama boje bile različite: od crvene- kisele sredine do zelene- bazne sredine. Vježba mjerenja pH je pružila praktičan uvid u primjenu metrologije u hemijskim eksperimentima.

Čas je bio vrlo uspješan i informativan.