Gimnazija Kotor

Kadril 2024.

“O mladosti, mladosti, da brzo odlaziš, ljudi kažu, ali ja te neću nikad pustiti: oko srca svoga postaviću stražu jedne ljubavi što mene voleće, u srcu svome zasadiću proleće.”
Takvo jedno crveno mladalačko srce pružili su nam danas naši maturanti u kadrilu. Malo van datuma, otplesali su tradicionalni ples tačno u podne ispred crkve Svetog Tripuna, u srcu staroga Kotora. Mijenja se vrijeme, napreduje tehnologija, ali nema te vještačke inteligencije koja može da nadomjesti ovaj doživljaj. Nema tog sajta ni klauda koji može ovo da dočara. U podne su odzvanjala zvona, zvon zvonila su kroz uličice, odbijala se o kamene zidove, a oni, proljećno mladi, posloženi u četvorke i kolone, pružali su korak, naklanjali se jedno drugome, okretali se kao u točku vremena. Plavi kišobrani su uokvirili srce sastavljeno od crvenih kišobrana. i samo za to su služili, jer se oko jedanaest i po nebo razvedrilo, zvijezda zasjala, a beskrajni plavi krug se raširio nad njima. I nama, i njihovim drugovima sa školskih hodnika koji su se okupili da vide, i turistima koji su fotografisali nesvakidašnji događaj.
Svi smo bili malo pod stresom od pojačane gužve u saobraćaju zbog samita lidera zapadnog Balkana i EU, od tri kruzera koja su se usidrila, od silnih autobusa po parkinzima. Ali sve je proteklo u savršenom redu. Koordinisan rad profesora fizičkog vaspitanja i sporta poveo ih je od parka do staroga grada, a onda smo svi uživali, u mladosti, proljeću, beskrajnom plavom krugu i plesu.
Maturanti, sa srećom dalje!
Kolektiv Gimnazije