Gimnazija Kotor

Posjeta kotorskih srednjoškolaca Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici, maj 2024.

U srijedu, 15. maja 2024. zainteresovani učenici prva tri razreda Gimnazije Kotor su se zaputili na Međunarodni podgorički sajam knjiga. Kao grupa započeli smo razgledanje štandova u 11 sati i od prvog minuta se vidjelo da je zaista širok dijapazon interesovanja među učenicima. Neki su pošli da traže istorijske knjige, negi religiozne, a naravno bilo je i ljubitelja klasika, stripa, romansi. Svi radnici na štandovima su bili izuzetno ljubazni i upoznati sa ponudom njihove knjižare ili institucije tako da je sve išlo dosta brzo. Trudili su se čak i da uđu u razgovor sa učenicima i preporuče neku knjigu bazirajući se na željama učenika.
Na sajmu je takođe učestvovalo nekoliko srednjih škola, kako stručnih tako i gimnazija, kao i nekoliko fakulteta. To je bilo zanimljivo za učenike jer su na tim štandovima uglavnom bili učenici tih škola. Mnogi od njih su onda bili raspoloženi da podjele i neka iskustva iz njihovih struka i škola. Mnogi mlađi posjetioci sajma mogli su da se pronađu u nekom od smjerova gledajući promo materijak i knjige koje su bile praćene objašnjenjima učenika.
Nakon nekog vremena na sajmu učenici su imali slobodno vrijeme gdje su se opet primjetila svakakva interesovanja. Neko je ostao u tržnom centru u šoping, neko je sjeo u restoran da odmori i nešto pojede a bilo ih je i koji su otišli do centra na kafu. U 3 sata našli su se na istom mjestu odakle je i krenuo ovaj kratak ali zanimljiv izlet i krenuli nazad ka Kotoru.
Veliko je zadovoljstvo bilo prisustvovati ovakvom događaju. Organizacija samog sajma je za svaku pohvalu i u toku čitavog dana većina je imala samo lijepa iskustava. Čekamo najavu i za iduću godinu pa da opet svratimo do glavnog grada:)