Gimnazija Kotor

MARKETING: Odnos cijene i kvaliteta

U petak, 05. 04. 2024. godine, učenici IVe su, u saradnji saprofesoricom ekonomske grupe predmeta Suzanom Kordić,realizovali ogledni čas u okviru predmeta Marketing. 

Marketing je predmet koji se izučava u četvrtom razredusmjera ekonomski tehničar i uz pomoć njega učenici se upoznaju sa istraživanjem tržišta, upravljanjem brendom, prodajom i drugim marketinškim aktivnostima. Većina učenika ovaj predmet smatra zanimljivim jer im upravo on pomaže da razumiju kako kompanije promovišu svoje proizvode i usluge, kao i kako mogu da analiziraju ciljne grupe u prodaji. Ove vještine su korisne jer se marketing primjenjuje u različitim industrijskim sektorima.

Tema oglednog časa bila je „Odnos cijene i kvaliteta“. Učenici upotrijebili prethodno stečeno teorijsko znanje o brendovima, cijenama, proizvodima i drugim bitnim elementima marketinga. Njihov zadatak je bio da se podijele u pet grupa kako bi predstavili pet različitih brendova i pričali o njima, od njihovog nastanka do cijene i kvaliteta popularnih proizvoda. Prva grupa upoznala je prisutne profesore sa markom Coach i njihovim skupocjenim, ali i kvalitetnim tašnama. Grupa koja se okrenula modi uporedila je dva vodeća brenda u svijetu sportske opreme – Nike i Adidas. Treća grupa učenika je, primjenom znanja o metodima istraživanja tržista, anketirala učenike naše škole i dokazala da je Apple među najprodavanijim brendovima u svijetu tehnologije. Četvrta grupa nam je pružila znanje o Casio i Nautica satovima i različitim prilikama u kojima bismo ih mogli nositi. Posljednja prezentacija bila je vezana za kuhinjske aparate, tačnije Nutribullet i sjecko.  Ova grupa je, nakon isticanja razlika i funkcionalnosti ova dva proizvoda, počastila prisutne svježim smutijem napravljenim prilikom prezentacije. Na kraju časa sa profesorima su razmjenjivali dodatne informacije o prethodno pomenutim brendovima. 

Ovaj čas bio je koristan kako učenicima tako i profesorima za bolje upoznavanje sa svjetskim tržištem i vodećim brendovima iz različitih sfera industrije. Nadamo se da će biti više ovakvih prilika i za druge učenike kako bi na pravi način upotrijebili znanje stečeno na časovima.