Gimnazija Kotor

Radionica ”Muzeji koji privlače pažnju”

Dana 25.10.2023. godine u Kreativnom habu u Starom gradu Kotoru, Ministarstvo kulture i medija je organizovalo radionicu “Muzeji koji privlače pažnju” kao dio projekta MONET PLUS, finansiranog u okviru IPA programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Iz JU Gimnazija Kotor radionici su prisustvovali učenici Nikolina Vukmirović iz 4/2, Miloš Ivanović iz 2/1, Milena Pavićević i Milica Jokić iz 3/e, kao i profesor Istorije Miroslav Kilibarda i direktorica Slavica Stupić.
Na radionici su predstavljene međunarodne prakse u muzejima Pino Paskali iz Polignano a Mare u Italiji i Muzeja Beograda, kao i iskustva Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore i Pomorskog muzeja iz Kotora. Radionica je okupila stručnjake iz Italije, Srbije i Crne Gore, pružajući priliku za razmjenu iskustva o savremenim načinima upravljanja muzejima.
Radionica je započela u 11:00h uvodnim izlaganjem i pozdravnim govorom. G-đa Milena Durutović, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, prvo je održala kratku prezentaciju o projektu MONET PLUS i sadržaju radionice.
Nakon toga, uslijedio je Modul I – Muzeji koji privlače pažnju – međunarodna iskustva. Antonio Frugis, koordinator i viši kustos muzeja Pino Paskali, Polignano a Mare, Italija, održao je prezentaciju o radu muzeja Pino Paskali i nagradjenim izlozbama umjetnika iz cijelog svijeta koji su izlagali u ovom muzeju Pinu Paskaliju, italijanskom umjetniku i vajaru. Dobro odrađena prezentacija sa odgovarajućim slikama samo nam je dočarala Paskalijeve izuzetne skulpture i umjetničku viziju. Nakon njega, prezentaciju je održala Jelena Medaković, direktorica muzeja grada Beograda. Njena prezentacija je bila puna živopisnih slika koje nas nisu ostavile ravnodušnima, i natjerale su nas da sledeći put kad budemo u mogućnosti definitivno posjetimo jedan od objekata u sklopu ovog muzeja. Muzej postoji već čitavih 119 godina , ima 20 objekata u svom sastavu, i 150 000 predmeta koji su podijeljeni u 3 odsjeka, za arheologiju, istoriju i istoriju kulture i umjetnosti.
Zatim je uslijedila pauza gdje smo se mogli poslužiti raznim sokovima, kafom i grickalicama. Modul II – Muzeji koji privlače pažnju – lokalna iskustva, obilježila je Maja Uskoković, direktorica Pomorskog muzeja. Ona je svojom prezentacijom o Pomorskom fakultetu stručnjacima iz okolnih država dočarala ljepotu našeg muzeja.
Posljednji Modul III – Osnivanje Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, bio je sledeći. Vladislav Šćepanović, direktor Muzeja savremene umjetnosti u Podgorici,radionicu je završio na savršen način, uz opuštenu diskusiju o novootorenom muzeju.