Gimnazija Kotor

Ugledni čas engleskog jezika – Halloween Stories –

Učenici trećeg i četvrtog razreda gimnazije prisustvovali su uglednom času iz engleskog jezika, organizovanom povodom nadolazećeg praznika Halloween.

Učenici su slušali predavanje profesorice Kašćelan o porijeklu praznika i paganskim običajima keltske kulture, razvoju proslave kroz period vladavine dinastije Tjudor do Viktorijanskog doba, kada gotske priče i poeme posebno utiču na oblikovanje proslave ovog praznika.

Učenicima je predstavljeno stvaralaštvo pisaca širom svijeta, sa posebnim osvrtom na stvaraoce iz Velike Britanije i SAD-a. Najpoznatiji i najuspješniji od svih, Amerikanac Edgar Alan Poe i Britanac Charles Dickens, posebno su oblikovali gotski duh. Poe je kreator detektivskog žanra, a veliki doprinos je dao žanru naučne fantastike. Charles Dickens je najpoznatiji romanospisac tog doba, a napisao je i najveći broj kratkih priča o duhovima. Učenicima su predstavljena njihova djela koja su inspirisala filmsko platno, međukojima  su: The Raven, The Fall of the House of Usher, The Murders in the Rue Morgue i The Cask of Amontillado od Edgara Alana Poa, kao i A Christmas Tale, Oliver Twist, Our Mutual Friend, Great Expectations i The Signal Man od Charlsa Dickensa.

Predstavljeno im je i djelo Frankenstein od Mary Shelly i The legend of Sleepy Hollow Washingtona Irvinga, koji su stvorili likove Frankenstaina i Headless Horsemana, neizostavnih gotskih kreatura za proslavu Halloweena. Tu je i Oscar Wilde, sa čuvenim romanom The Picture of Dorian Gray, i horor pričama The Canterville Ghost i Salome, poznatim po brojnim filmskim i pozorišnim adaptacijama u Kraljevskom pozorištu u Londonu, kao i na Brodveju.

Ugledni čas je završen diskusijom o Dickensovim mislima o idejama u stvaralaštvu, koje su nadolazeće ali i koje nestaju poput duhova, kao i igricom o terminima vezanim za Halloween. U prilogu je i prezentacija.

Aktiv za germanske jezike