Gimnazija Kotor

XXIII Nedjelja italijanskog jezika u svijetu obilježena posjetom studentkinje Fakulteta u Bolonji

Povodom obilježavanja XXIII Nedjelje italijanskog jezika u svijetu, našu školu je 19. oktobra (četvrtak), na poziv profesorice Valerije Jokić, posjetila bivša učenica Ksenija Racković. Prenijela nam je svoje iskustvo studiranja u Italiji kroz fotografije, video materijale i interesantnu priču.

Naime, Ksenija je završila osnovne studije ekonomije na italijanskom jeziku u Firenci i trenutno pohađa master u Bolonji na engleskom jeziku. Govorila je o samom procesu apliciranja na univerzitet, potrebnoj dokumentaciji, dobijanju vize, težini prijemnih ispita, dobijanju stipendije, kao i o tome šta sve ona pokriva. Takođe, pričala nam je o kvalitetu samih fakulteta i stečenog znanja, profesorima, studentskom domu, međuljudskim odnosima, raznim aktivnostima unutar fakulteta kao što su hor i orkestar, kome je i ona pripadala. Ksenija je na lijep način uporedila oba grada, živote u njima, ističući prednosti i mane, kao i razlike između opštih principa fakulteta. Bila je otvorena i voljna da odgovori na svako pitanje, dala je savjete i iskazala svoje mišljenje. Naglasila je da je veoma zadovoljna znanjem italijanskog jezika, ali i opštim znanjem koje je stekla tokom svog četvorogodišnjeg obrazovanja u našoj školi.

Predavanje je bilo zaista veoma edukativno i zanimljivo. Bili su prisutni zainteresovani učenici, od onih koji su ove godine po prvi put zakoračili u Gimnaziju Kotor, pa sve do maturanata. Takođe, prisustvovale su i profesorice Valerija Jokić, Tatjana Stijepović i Maja Nikolić, kao i pedagogica škole Milena Nenadović. Predavanje je bez sumnje određenom broju učenika probudilo želju i ambiciju za studiranjem u ovoj prekrasnoj zemlji. Puno se zahvaljujemo Kseniji i željno iščekujemo sljedeći susret!