Gimnazija Kotor

SVEČANA SJEDNICA NASTAVNIČKOG VIJEĆA

Svečana sjednica Nastavničkog vijeća održana je u petak, 16.06, u amfiteatru Gimnazije . Nakon prigodnog programa pod naslovom: Zabranjeno je ne stvarati vlastitu priču, koji su pripremili članovi Dramsko-recitatorske sekcije i Školskog hora, prisutne je pozdravila direktorica Gimnazije prof. Slavica Stupić.

Govor direktorice Slavice Stupić

“Poštovani roditelji, uvaženi predstavnici Opštine Kotor, gospođo Kriještorac, gospodine Mikijelj, gospodine Iliću, poštovani članovi Školskog odbora Gimnazije i Savjeta roditelja, drage kolege, dragi maturanti i ostali učenici,

dobro došli na svečanu sjednicu Nastavničkog vijeća Gimnazije Kotor.

Prije svega, želim da se ne prepustimo osjećaju da je ovo veče veče rastanka. Zabranjeno je osjećati se tako!

Večeras smo svi ovdje u čast jedne, po mnogo čemu, posebne generacije maturanata. U čast njihovog novog puta na koji tek treba da zakorače, ali i svih onih dana protekle četiri godine, počevši od prvog kada su bojažljivo, mada ne želeći da to i pokažu, uplovili u naše učionice i u naša srca. U školi, kao hramu znanja, ne dobija se samo znanje, već i one važne životne lekcije – kako postati i ostati bolji, prema sebi i onima oko sebe.

Dragi maturanti, iza vas su ostali i oni dani koji su bili obilježeni brojnim zabranama. Tek što ste sjeli u gimnazijske klupe, morali ste se udaljiti od najboljeg druga i drugarice, dolaziti na nastavu sa polovinom odjeljenja, nositi maske. Nismo stigli pošteno ni da se upoznamo, a morali smo da se izmjestimo u neki novi, virtuelni svijet. Gledali smo se preko kamera, raspoznavali po boji glasa, sve vrijeme jako želeći da jedni drugima vidimo oči i osmijeh. Učili ste vi od nas, ali i mi od vas. Nije bilo lako, ali neka vama svojstvena lakoća postojanja činila je sve lakšim. Prenosili ste na nas svoju mladalačku energiju i pomagali nam da bolje upoznamo onaj svijet koji vama nije bio toliko nepoznat. Usvajali ste nova znanja, ali se i učili strpljenju, razumijevanju, saosjećanju. Naravno, bilo je tu i nestašluka, prespavanih onlajn časova, opomena i ukora. A vi ste jednostavno prihvatali sve, bez mnogo zamjerki, nedostatke pretvarali u prednosti. I čini se, sazrijevali brže od vaših nekadašnjih vršnjaka. I onda kada ste iznenada ispratili vašeg druga u neki bolji i čistiji svijet, dostojanstveno i zrelo ste stali jedan uz drugog, znajući da će on zauvijek biti dio vaših i naših života.

Vjerujem da ste u vremenima sve većih moralnih izazova naučili šta su prave vrijednosti i da znanje i etika nemaju alternativu, te da nikada ne treba prestati graditi boljeg sebe i bolje društvo za sve nas, što i jeste smisao i svrha bitisanja.

Ovogodišnja generacija maturanata naše škole imala je tri odjeljenja opšte gimnazije, jedno odjeljenje obrazovnog profila ekonomskI tehničar i jedno odjeljenje zdravstvenog tehničara, ukupno 71 učenika gimnazije i 64 učenika stručne škole. Svi učenici su završili razred sa uspjehom, od kojih ukupno 38 odličnim.

Diplomu LUČA 1 za odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta i primjerno vladanje u osnovnoj i srednjoj školi, dobilo je pet učenika, a diplomu LUČA 2 za odličan uspjeh i primjerno vladanje u osnovnoj i srednjoj školi, dobilo je četrnaest učenika. Odličan uspjeh u četvrtom razredu postiglo je devetnaest učenika.

Sa velikim zadovoljstvom istaći ću učenike koji su dobitnici diplome LUČA 1, najvećeg priznanja koje učenik može postići u Crnoj Gori i molim odjeljenske starješine da uruče diplome učenicama:

1. Anđeli Ivanović- odjeljenjski starješina prof. Ljiljana Čolan

2. Anji Đukanović- odjeljenjski starješina prof. Tatjana Zambata

3. Jelen Mijanović- odjeljenjski starješina prof. Marija Jevtić

4. Marti Korom- odjeljenjski starješina prof. Svetlana Kikanović

5. Nikolini Lučić- odjeljenjski starješina prof. Aleksandra Jovanović

Dobitici diplome “LUČA 2” su:

1. Marko Petrović- odjeljenjski starješina prof. Ljiljana Čolan

Pored diplome Luča 2, Marku uručujemo i pohvalu za osvojeno III mjesto na Državnom takmičenju iz programiranja, pod mentorstvom prof. Nenada Meštrovića. Marko se sada sprema za međunarodno takmičenje koje će se održati u Mađarskoj

2. Vasilije Radonjić

3. Ina Radulović

4. Luka Lakčević- odjeljenski starješina prof. Tatjana Zambata

5. Maksim Pavićević

6. Nikola Vukšić- Pored diplome Luča 2, Nikoli uručujemo i pohvalu za osvojeno I mjesto iz matematike na takmičenju “Kengur bez granica”, pod mentorstvom prof. Jelene Nikolić

7. Đorđa Čolo- odjeljenjski starješina prof. Marija Jevtić

8. Igor Pavićević

9. Luka Samarđžić

10. Mia Aprcović

11. Sonja Ivanović, odjeljenjski starješina prof. Svetlana Kikanović

12. Una Kovačević, odjeljenjski starješina prof. Aleksandra Jovanović

13. Ana Brajković

14. Ivana Vukašinović

Nastavničko vijeće Gimnazije Kotor nagrađuje i učenike koji su u četvrtom razredu ostvarili odličan uspjeh i primjerno vladanje:

1. Rastko Penić- ,odjeljenjski starješina prof.Ljiljana Čolan

2. Bogdan Kalović

3. Ognjen Perović

4. Vuk Brnović

5. Nera Franović- odjeljenjski starješina prof. Tatjana Zambata

6. Ksenija Jovović

7. Robert Kondanari

8. Marija Miković

9. Matija Nikaljević

10. Danil Zakoyan

11. Anđela Klimović , odjeljenjski starješina prof.Marija Jevtić

12. Milica Popović- odjeljenjski starješina prof. Svetlana Kikanović

13. Anđela Petrović

14. Nikolina Bojanić

15. Elena Vukčević , odjeljenjski starješina prof.Aleksandra Jovanović

16. Jelena Davidović

17. Tamara Radošević

18. Katarina Ćeha

19. Sofija Cerović

Za najboljim maturanatima, kao uzorima , vrijedno grabe i mlađe generacije učenika, ističući se na brojnim poljima nauke, umjetnosti , sporta. Ovom prilikom istaći ću one koji su osvojili prve nagrade na opštinskim, državnim ili međunarodnim takmičenjima:

1. Stefan Popović, prvo mjesto na Državnom takmičenju iz italijanskog jezika i drugo iz hemije na Olimpijadi znanja, pod mentorstvom profesorica Valerije Jokić i Ruže Soldo

2. Đorđe Perišić, drugo mjesto na Državnom takmičenju iz matematike, pod mentorstvom profesorice Jelene Parteli Vukšić. Naš je predstavnik na Balkanijadi u Turskoj i sprema se za međunarodno takmičenje matematičara koje će se održati ovog ljeta u Japanu

3. Jovana Stanišić, prva nagrada na međunarodnom literarnom konkursu “Beogradsko ogledanje” kao i konkursu “Refesticon”, pod mentorstvom prof. Ljiljane Odže

4. Nikola Kovač, prvo mjesto iz informatike na međunarodnom takmičenju INFOS, prvo na takmičenju NEO iz ekologije, kao i prvo mjesto na opštinskom takmičenju mladih književnih stvaralaca u organizaciji IKA-e. Nikolini mentori bili su prof. Nenad Meštrović , prof. Fikreta Adrović i prof. Ljiljana Odža.

5. Vasilije Simonović, prvo mjesto iz informatike na međunarodnom takmičenju “Kengur bez granica”

6. Irina Bulajić, prvo mjesto na opštinskom takmičenju recitatora, mentorka prof. Sonja Golub Klenak

7. Andrea Panjako, prvo mjesto na opštinskom takmičenju recitatora, mentorka prof. Sonja Golub Klenak

Nastavničko vijeće Gimnazije redovno prati i pohvaljuje uspjehe naših učenika, na svim poljima, tako i sve naše sportiste i reprezentativce, koji nas često obraduju osvojenim medaljama, pa koristim priliku da im se još jednom zahvalimo i poželimo im mnogo uspjeha na predstojećim takmičenjima.

Dragi maturanti, u protekle četiri godine ispričali ste nam jednu lijepu sopstvenu priču. Priču koju ćemo pamtiti, često prepričavajući detalje sa časova uživo ili onlajn, maturske ekskurzije, maskenbala, maturske zabave, ispita zrelosti. Ponosni smo na to u kakve ste ljude stasali, a ponosni su, sigurna sam, i vaši roditelji, jer bez njih ni vi ne biste bili tako dobri.

Želim vam da ostanete tako vedri i bezbrižni, da njegujete prijateljstva koja ste stekli, čak iako vas putevi povedu na različite strane , da se profesionalno usavršite i ostvarite, i da vas nikad ne napusti osjećaj da imate gdje i kome da se vratite.

Hvala što ste ostavili pečat na stranicama Kotorske gimnazije i svako dobro vam želim!”

Imenovanim učenicima uručene su prigodne nagrade, knjige i zahvalnice, a druženje se nakon zajedničkog fotografisanja nastavilo u zbornici Gimnazije.

https://radiokotor.info/clanak/drustvo/sretno-maturanti/2

Dodaci: