Gimnazija Kotor

SVJETSKI DAN VODA – 22.MART

Svjetski dan voda obilježava se širom svijeta 22. marta u cilju skretanja pažnje na izuzetnu važnost vode i vodnih resursa.  Voda je vrlo važan resurs neophodan za život na Zemlji, ali, nažalost, u mnogim zemljama svijeta pitka voda nije svima dostupna.

Inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana vode potekla je sa Konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i održivom razvoju, održane 1992. godine u Rio de Žaneiru. Generalna Skupština UN je usvojila rezoluciju kojom je odredila 22.mart svake godine za Svjetski dan vode.

Tim povodom profesorice hemije u saradnji sa učenicima drugog razreda (2-1 i 2-2), koji pohađaju izbornu nastavu Metode i tehnike istraživanja u hemiji, organizovale su čas radi podizanja svijesti o značaju vode.

U prvom dijelu časa pričalo se o tome zašto je voda važna, kruženju vode u prirodi, anomalijama vode itd. Zatim je organizovan kviz: učenici su podijeljeni u grupe, i na kraju su analizirali uzorke flaširane vode,morske vode, izvorske i vode sa česme – određivan je pH i prisustvo hlorida. 

Čas je bio izuzetno dinamičan. 

Ovom oglednom času prisustvovale su direktorica iprofesorica fizike.