Gimnazija Kotor

IZVJEŠTAJ

Posjeta II razreda Gimnazije – Kotor

Prirodnjačkom muzeju u Podgorici

​Dana 06.03. 2024. grupa učenika II razreda Gimnazije Kotor posjetila je Prirodnjački muzej, u kome je bila postavka “ Životinje Afrike”. Posjet i cijelo putovanje organizovale su profesorice Aleksandra Jovanović i Fikreta Adrović.

​Na put, koji je trajao oko 1h 40 minuta, krenuli smo ispred škole u 8 sati. Putovanje je bilo ugodno i bezbjedno. U 13 sati imali smo zakazan termin posjete, što je bilo veoma dobro, jer smo tako izbjegli gužvu i na putu i u Muzeju.

​Cilj posjete je bio da se na najneposredniji, za nas, način upoznamo sa dijelom biodiverziteta najmarkantnijih kičmenjaka Afrike. Upoznali smo se sa: nilskim krokodilom, bijelim nosorogom, više vrsta antilopa: velikim gnuom, impalom, hartebist antilopom, oriks antilopom, nijalom, zebrom i još mnogim interesantnim životinjama.

​Saznali smo i neke veoma zanimljive podatke o životinjama Afrike:

– Nilski krokodil – izložbeni primjerak dugačak je 5m i težak 500kg, a mogu biti teški i do

900 kg. Interesantno je za nilskog krokodila da pol određuje temperatura u gnijezdu, a ne genetika. Ako je temperatura ispod 31,7 stepeni ili iznad 34,5 stepeni, na svijet će doći ženka. Ako je temperatura između navedenog opsega na svijet dolazi mužjak!!!

-​Bijeli nosorog – odrasla jedinka teži od 1800 – 4000 kg. Dugačak je od 3,35-4,5m, a do

ramena visok od 150 -195 cm.

– Veliki Gnu je težak od 150 -200kg. Važan je dio ekosistema savana. Njihova balega đubri zemljište, a njihova ispaša i gaženje kopitama podstiču novi rast trave. Istovremeno važan su plijen za mnoge grabežljivice.

– Orix antilopa- njihova posebna bijela dlaka odbija sunčeve zrake i toplotu, čak i do 60 stepeni, što im olakšava život u žarkom pojasu Afrike.

– Nijala ima najviše izražen polni dimorfizam, odnosno jasna je razlika između mužjaka i ženke. Kod ženke je krzno svijetlo braon, a kod mužjaka je mnogo tamnije boje. Takođe se razlikuju po broju bijelih pruga na tijelu između mladih i odraslih jedinki. Samo mužjaci imaju rogove od 60-83 cm, koji su na krajevima žuti.

– Impala – kada su u grupama preplašene ili uznemirene čitavo stado počinje skakati kako bi zbunilo predatore. Mogu skočiti do 9m u dalj i 2,5m u vis.

– Dujnker je najmanja antilopa i dostiže visinu od 70-85cm.

Muzej je obogaćen upotrebnim i ukrasnim predmetima iz Afrike, što je uticalo da se naša slika i saznanje o ovom kontinentu još više prošire.

​Kustos Muzeja dao nam je osnovne informacije i zanimljivosti o svakoj životinji ponaosob i bilo je zaista zadovoljstvo slušati priču o životinjskom svijetu Afrike.

​Našu posjetu iz Kotora iskoristili su mediji da na naslovnim stranama svojih časopisa postave našu grupnu fotografiju i objave vijest da su “ Životinje Afrike” i dalje na naslovnim stranama i da je veliki interes za izložbu.

​U Kotor smo se vratili u 16 sati, malo umorni, ali veoma srećni što smo bili među onima koji su posjetili ovu lijepu i edukativnu izložbu.

​Ovakav vid nastave je privlačan za učenike, te se nadamo da će ovakvih izložbi biti više i da će se omogućiti i brojnija posjeta.

Izvještaj pripremila:

Laura Bilafer II-2

Gimnazija-Kotor, 07.03. 2024.

Prilog Izvještaju br.1

Spisak učenika:

Razred II1

1. Anđela Vulović

2. Nina Vuković​​​

3. Anja Komar

4. Andrea Brguljan

5. Luka Seferović

6. Katarina Riabaia

7. Staša Pejaković

8. Kristina Kelemen

9. Sofija Krivokapić

10. Zirojević Tamara

Razred II2

1. Paola Pavličević

2. Nađa Franović

3. Sara Matković

4. Kristina Ivanović

5. Laura Bilafer

6. Katja Kapetanović

7. Jovana Popović

8. Katarina Krivokapić

9. Matija Grgurević