Gimnazija Kotor

Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se širom svijeta 7. aprila svake godine, kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije.

Povodom Svjetskog dana zdravlja prof. Aleksandra Jovanović u saradnji sa učenicima II razreda Gimnazije, medicinskog smjera, pripremili su prezentaciju u kojoj su govorili o tome šta je nikotin, kakav uticaj ima na organizam i zbog čega su elektronske cigarete i slični duvanski proizvodi koji nisu klasične cigarete (IQOS i snus) sve popularniji, naročito među mladim ljudima.

Jedan od glavnih sastojaka duvana odgovoran za stvaranje zavisnosti jeste nikotin.

Nikotin predstavlja psihoaktivnu supstancu koja ulaskom u organizam izaziva oslobađanje velike količine dopamina, hormona odgovornog za stvaranje osjećaja relaksacije i sreće, zbog čega je glavni faktor za stvaranje zavisnosti.

Nikotin osim na pluća utiče i na kardiovaskularni, digestivni i centralni nervni sistem. Pored nikotinske zavisnosti moze pogoršati anksioznost, depresiju, negativno uticati na raspoloženje, memoriju i samokontrolu (pogotovo kod mladih), dovesti do problema sa snom, seksualne disfunkcije kod muškaraca, rane menopauze ili čak izazvati neplodnost.

Najčešći razlozi zbog kojih tinejdžeri probaju e-cigarete, IQOS uređaje ili snus su radoznalost, to što su vidjeli od drugara i zbog privlačnih aroma koje ispuštaju ovi proizvodi.

E-cigarete ili popularnije vejp su bezdimni uređaji koji rade na baterije. E-cigarete ne sadrže duvan, već se pune određenim vrstama tečnosti koje grijač u uređaju pretvara u paru koju udišete- AEROSOL.  Ovi uređaji su napravljeni kako bi smanjili uticaj kancerogenog duvanskog dima koji je produkt sagorjevanja duvana, ali i da smanje efekte pasivnog pušenja. Iako vejping predstavlja bolju alternativu od tradicionalnog pušenja , rizik i dalje postoji jer se korisnici ovih uređaja  izlažu drugim štetnim jedinjenjima kao sto su propilen glikol, glicerol, akrolein, acetol…

Za razliku od e-cigareta koje zagrijavaju tečnosti, IQOS (“I Quit Original Smoking” ) uređaji zagrijavaju duvan na temperaturama do 350 °C ispuštajuci “manje štetnu” duvansku paru, već pomenuti aerosol.

Snus ili nikotinske vrećice predstavljaju bezdimne duvanske proizvode porijeklom iz Švedske. Snus, kao i svi drugi duvanski/nikotinski proizvodi pruža osjećaj opuštanja i zadovoljstva zbog čega stvara zavisnost. Dugotrajna upotreba ovih nikotinskih vrećica može izazvati čitav niz bolesti, poput paradontopatije, raka jezika, zdrijela, krajnika i drugih organa.

Odvikavanje od pušenja, zbog jake zavisnosti koju stvara nikotin, može biti mukotrpan proces, ali s odgovarajućom motivacijom i podrškom može se uspjeti. Svaki korak ka prestanku pušenja predstavlja veliku korist za lično i zdravlje okoline.

Nadamo se da će biti još ovakvih prilika u kojima ćemo širiti svijest o opasnosti konzumiranja nikotinskih proizvoda, ali i kako bismo usmjerili mlade ka zdravijem životu u kome ce uživati punih pluća.

Izvještaj napisali:  Ksenija Zečević i Nikola Drašković