logo

“Susret sa logorskim iskustvima 20.vijeka, žrtve opraštaju, potomci zločinaca ne mogu oprostiti"

U četvrtak, 13. decembra u Kinu Boka, Kotor otvoren je filmski festival o ljudskim pravima, a najviše gledalaca bilo je iz Gimnazije Kotor. 
Festival pod imenom Ubrzaj’18 prikazao je četri filma, svaki poseban i poučan na svoj način. Filmovi nose priče koje oduševljavaju i drže pažnju pri svakoj sceni. Projekcija koja je otvorila festival bio je film “Unuk” koji govori o bivšoj logorašici Evi Kor koja nam otvara svoje srce i dušu kroz priču svog života. Ona je preživjela smrtonosne eksperimente Mengelea jer je ostala jaka, vjerovala u sebe a na kraju i uspjela da oprosti. Ono što nas je zapanjilo bila je njenja ljudskost i humanost kojom je osvojila i usvojila unuka komandanta Aušvica, Rajnera Hesa. Ona i Rajner danas se bore protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u nadi da zaustave istoriju od ponavljanja. Uz film i stravične scene pustili smo i po koju suzu a uz nas bili su i profesori Gimnazije, Lidija Begovic, Mladen Živković, Ljilja Čolan, Fikreta Adrović, Marija Jevtić, Tatjana Zambata i Nenad Meštrović. 
Uz veliki aplauz na kraju filma pozdravili smo i Rajnera Hesa koji je lično došao da odgovori na pitanja publike. Njegove misli i odgovori naveli su nas na razmišljanja o životu koja možda prije nismo imali. To mu je bio i cilj. Filmski festival završio je u petak filmom “Splav”. Nadamo se da ćemo opet prisustvovati u ovako velikom broju mladih i na predstojećim dogadjajima.